Omscholing is succesvol

Er wordt ruim één miljard euro extra uitgetrokken door het kabinet voor omscholing en begeleiding van mensen naar een andere baan. Omscholing kost dan wel tijd en geld, maar dit kan de werkloosheid vaak zelfs met vijf maanden verkorten.

De werkloosheid stijgt naar 7 procent. Voorheen was dit 3 procent. Het kabinet hoop deze stijging te kunnen afremmen door flink te investeren in omscholing van de mensen die werkloos worden. Er gaat ruim een miljard naar personen van wie hun baan onder druk staat of die moeite hebben om rekeningen te betalen. Het idee hierbij is inzetting op omscholing en ontwikkeling.

Het succes van omscholing is niet onmiskenbaar. Vrijwel alleen jongeren en hoogopgeleiden hebben snel succes bij omscholing. Bij ouderen en lager opgeleiden is dit lastiger en heeft omscholing minder effect. Vooral voor deze groepen is het belangrijk om op tijd te beginnen met omscholing. Het succes van omscholing hangt af van drie factoren: motivatie, mogelijkheid en capabel genoeg zijn. Het is van belang dat mensen zelf regie hebben over de omscholing, dit draagt zeer positief bij aan de motivatie.

Volgens een onderzoekster is de inzet van het kabinet op omscholing positief, maar het moet wel gemakkelijk gemaakt worden: niet te veel bureaucreatie en er moeten middelen beschikbaar zijn voor alle doelgroepen. Het is belangrijk dat iedereen de mogelijkheid krijgt om zicht te kunnen omscholen in deze crisis.

Bron: RTL nieuws

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *