Merendeel werkgevers behoudt opleidingsbudget ondanks corona

Het merendeel van de werkgevers, namelijk 60 procent, heeft de opleidingsbudgetten behouden ondanks de coronacrisis. Deze zijn bedoeld voor trainingen, opleidingen of cursussen. Deze kennis komt voort uit onderzoek van Opleiding.nl. Deze is uitgevoerd onder meer dan 1100 Nederlandse medewerkers in loondienst. Het blijkt zelfs dat ongeveer 17 procent aangaf dat ze tijdens de lockdown juist werden gestimuleerd door hun werkgever om een opleiding, training of cursus te volgen.

Volgens de directeur van Opleiding.nl waren werkgevers tijdens voorgaande crisissen vaak geneigd om het opleidingsbudget in te trekken. In de coronacrisis is dit dus anders. Deze crisis heeft zowel de werkgevers als de medewerkers laten inzien dat scholing heel erg belangrijk is. Dit besef speelt ook bij de overheid. Werkgevers zijn namelijk verplicht om hun medewerkers te stimuleren om bijvoorbeeld een training te volgen, wanneer zij de NOW 2.0 en 3.0 aanvragen. Er is dus een brede growth mindset ontstaan die aanzet tot leren. Dit is een belangrijke sleutel om te veranderen en te verbeteren. Deze mindset helpt met het makkelijker maken van de uitdagingen in deze tijd.

Uit het onderzoek bleek ook dat bij zeven procent het zelfs verplicht was door de werkgever om aan de eigen persoonlijke ontwikkeling te werken. Tegenwoordig besteden veel werkgevers het juridische werkgeverschap uit aan externe partij, bijvoorbeeld een payroll dienstverlener. Naast dat zijn zorg dragen voor onder meer salarisadministratie, staat goed werkgeverschap ook centraal. Dit uit zich in onder meer opleidingsbudget of een online opleidingsportaal.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *