Uurtarief freelancers zakt door coronacrisis

Uit onderzoek van Hoofdkraan.nl hebben freelancers sinds het begin van de coronacrisis rond de 7 procent moeten inleveren. Het gemiddelde uurtarief ligt momenteel (2020) op €43, terwijl dit in 2019 lag op €47 per uur. In bijna alle sectoren is er een afname in het uurtarief te zien. Een uitzondering zijn freelance managers.

De coronacrisis vraagt veel flexibiliteit van freelancers. Gelukkig kunnen veel ondernemers zich redelijk goed aanpassen aan deze crisistijd. Dit doen ze bijvoorbeeld door versneld een webshop te lanceren, instructiefilmpjes in elkaar laten zetten of door het ontwikkelen van een mobiele app. Daarbij houden ondernemers wel ‘de hand op de knip’ en worden er steeds scherpere offertes verwacht van freelancers. Hierdoor wordt het voor freelancers nóg lastiger om genoeg inkomsten voort te brengen. Dat freelancers hierdoor moeten puzzelen met hun tarieven om toch nog zoveel mogelijk projecten te krijgen is een logisch gevolg hiervan.

De directeur van Hoofdkraan.nl stelt dat de daling van de tarieven door de aanhoudende coronacrisis, en de maatregelen die hierbij horen, niet veel positiefs belooft voor de toekomst. Er is namelijk minder geld beschikbaar voor bijvoorbeeld investeringen en omzetprognoses worden continu bijgesteld. Daar komt bij dat ondernemers terughoudend zijn en de ambitieuze plannen worden in de wacht gezet. Het tij zou nog kunnen keren door een échte oplossing van de crisis.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *